احتمال استفاده از رحم اجاره ای برای حفاظت از یوزپلنگ آسیایی
به گزارش نامیت، معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه برنامه جدید این سازمان برای حفاظت و احیای یوزپلنگ، ایجاد یک محیط محصور، بزرگ و حفاظت و تکثیر یوز به شکل نیمه طبیعی است، گفت: در صورت شکست در جفت گیری طبیعی و لقاح مصنوعی، گزینه انتقال جنین و رحم اجاره ای را مد نظر قرار خواهیم داد.

حمید ظهرابی در گفت و گو با خبرنگاران اضافه کرد: سعی داریم با ایجاد یک محیط محصور بزرگ جمعیت یوزپلنگ را به شکل نیمه طبیعی تحت مدیریت قرار و تعداد آن ها را افزایش دهیم. امیدواریم بتوانیم از موالید یوزپلنگ های موجود در پارک پردیسان برای ایجاد یک جمعیت نیمه طبیعی و معرفی آن به یکی از زیستگاه ها استفاده کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است سازمان حفاظت محیط زیست اقدام به زنده گیری یوزپلنگ از زیستگاه طبیعی کند، گفت: فعلا این برنامه را نداریم اما امکان دارد برای نمونه برداری ژنتیک از یوزهای موجود در طبیعت نسبت به زنده گیری اقدام کنیم چون به ژن یوزها احتیاج داریم مخصوصا برای مناطقی که جمعیت ها به شکلی است که زادآوری یوز پایین آمده است. برای مثال در مورد یوزهایی که در یزد هستند حتما باید نسبت به برداشت نمونه اقدام کنیم تا بتوانیم ژن گونه را حفظ کنیم. به همین علت باید حداقل یک فرد از آن ها را زنده گیری کنیم و از آن اسپرم بگیریم و قبل از اینکه همه افراد این گونه از بین برود برای زادآوری از آن اقدام کنیم.
معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به پرسش دیگری در مورد احتمال استفاده از رحم اجاره ای یک ماده یوز آفریقایی گفت: به منظور تکثیر یوز در اسارت سطوح مختلفی را طراحی نموده ایم. سطح اول این است که یوزهای موجود در پردیسان به شکل طبیعی جفت گیری نمایند. این جفت گیری بین کوشکی با دلبر یا بین کوشکی با ایران باشد.
وی ادامه داد: اگر در جفت گیری طبیعی یوزها موفق نشویم موضوع تلقیح مصنوعی مطرح می گردد. بدین صورت که اسپرم هایی را که از کوشکی داریم به دو یوز ماده (دلبر و ایران) تزریق می کنیم و اگر با این شیوه موفق نشویم، راه سوم که انتقال جنین است را دنبال خواهیم کرد. در پروسه انتقال جنین در صورت احتیاج می توانیم از رحم اجاره ای یک ماده یوز آفریقایی که تجربه بزرگ کردن فرزند را داشته است، استفاده کنیم اما هنوز به این سطح از کار نرسیده ایم.
ظهرابی تاکید نمود: هر یک از این روش ها برای تکثیر یوزدر اسارت با ریسک هایی همراه است و میزان موفقیت در این روش ها حدود 30 درصد است.
وی با تاکید بر اینکه برنامه اولیه سازمان حفاظت محیط زیست در مورد یوزها حفاظت از آنها در زیستگاه طبیعی است، گفت: هدف ما این است که در کنار حفظ یوزپلنگ در زیستگاه طبیعی از شیوه های جدید حفاظت از یوزپلنگ بهره ببریم و از همه فرصت ها و تجربیات موجود در جهان برای حفاظت و احیای یوزپلنگ آسیایی استفاده کنیم.
معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به برگزاری کارگاه آموزشی یوزپلنگ که از دیروز(اول دی ماه) شروع شده و امروز به انتها می رسد، اظهارکرد: کارگاه آموزشی روش های تکثیر و پرورش یوزپلنگ بخشی از یک سلسله کارگاه است و در راستای اجرای قرارداد سازمان محیط زیست با پژوهشکده محیط زیست به منظور تکثیر یوز در اسارت برگزار می گردد.
وی ادامه داد: موضوع این کارگاه آموزشی بیشتر در مورد فراجمعیت ها یا زیستگاه های نیمه طبیعی بزرگ جهان است که در آن یوزپلنگ تکثیر پیدا می نماید. این کارگاه با حضور وینسنت وان درمو - مسئول بخش جمعیت یوز در موسسه حیات وحش در خطر انقراض (EWT) - برگزار می گردد که از آفریقای جنوبی آمده و تجربیات خود را در مورد تکثیر یوز در اختیار متخصصان ایرانی قرار می دهد. آفریقای جنوبی تنها کشور جهانست که جمعیت یوزپلنگ آن رو به افزایش است.
ظهرابی با بیان اینکه 57 ذخیره گاه تکثیر یوزپلنگ در کشور آفریقای جنوبی وجود دارد، گفت: در این ذخیره گاه ها یوزپلنگ در اسارت تکثیر می گردد و جمعیت آن به طور دائم در حال افزایش است.
منبع: خبرگزاری ایسنا