روش های جلوگیری از مسمومیت غذایی
به گزارش نامیت، فاسد شدن مواد غذایی می تواند در زمان آماده کردن، پخت و حتی بعد از پخت مواد غذایی رخ بدهد. در اینجا راهکارهای مناسب برای جلوگیری از مسمومیت غذایی قبل از خرید، در زمان استفاده و بعد از پخت غذا یاد داده شده است که به سادگی می توانید در منزل آن ها را انجام دهید.
خبرنگاران | سرویس خانه داری - مسمومیت غذایی در بهترین حالت موجب بیماری می شود و در بدترین حالت مرگبار است. برای دریافت اطلاعات مهم در مورد چگونگی کاهش احتمال مسمومیت با مواد غذایی (در رستوران و خانه) با ما همراه شوید. همچنین ترفند ها و نکات ارزشمندی در مورد نگهداری مواد غذایی و جلوگیری از مسمومیت غذایی خواهید آموخت.
روش های صحیح آماده کردن مواد غذایی
1- در زمان خرید مواد غذایی دقت کنید. نگهداری مواد غذایی از فروشگاه آغاز می شود، پس عاقلانه خرید کنید. تاریخ مصرف روی تمام محصولات را بررسی کنید و توجه کنید که مواد غذایی در دمای مناسب و صحیح ذخیره شده باشند.
محصولات گوشت و مرغ را در کیسه های جداگانه بسته بندی کنید و اجازه ندهید که هنگام خرید، گوشت خام با مواد غذایی دیگر یکجا باشد.
2- غذا های سرد و یخ زده را تا حد ممکن سرد نگه دارید، به ویژه هنگام انتقال از فروشگاه به خانه این کار مهم است و می توانید ترفند های زیر را به کارببرید:
- محصولات را به خوبی با روزنامه بپوشانید و یا یک کیسه خنک کننده کوچک بخرید و غذا های سرد یا یخ زده را با آن به خانه ببرید.
- در صورت امکان، محصولات سرد و یخ زده را آخر کار بخرید.
- هنگام بازگشت به خانه، تمام غذا ها را به طور صحیح و سریع در یخچال و فریزر قرار دهید.
3- همیشه دستان خود را قبل و بعد از تهیه غذا بشویید. دست ها را به طور کامل با آب گرم و صابون ضد باکتری قبل و بعد از آماده کردن غذا، به ویژه پس از دست زدن به گوشت خام، شستشو دهید.
- سفره های پارچه ای و حوله های دست را به طور مرتب تمیز کنید تا از رشد باکتری ها بر روی آن ها جلوگیری شود.
- بعد از دست زدن به حیوانات خانگی (به خصوص خزندگان، لاک پشت ها و پرندگان) و بعد از حمام کردن و یا دست زدن به بستر حیوان خانگی، دست ها را به خوبی بشویید.
4- آشپزخانه خود را تمیز کنید. بسیار مهم است که سطح کابینت های آشپزخانه و دیگر مناطق آماده سازی غذا را تمیز کنید، مخصوصا هنگام تهیه اقلام غذایی حساس مانند گوشت، مرغ و تخم مرغ.
- لازم نیست از یک ضدعفونی کننده استفاده کنید، با یک محلول خفیف از آب گرم و صابون، میز و کابینت، تخته های برش و ظروف خود را به اندازه کافی تمیز کنید.
- پس از شستشوی مواد گوشتی خام، سینک آشپزخانه را به خوبی بشویید و تمیز کنید تا باکتری ها به ظروف تمیز منتقل نشوند.
5- برای سرعت بخشیدن به فرایند یخ زدایی هرگز نباید مواد غذایی (مخصوصا گوشت و مرغ) را در دمای اتاق قرار دهید. مواد غذایی یخ زده باید همیشه در یخچال یخ زدایی شود، زیرا باز شدن یخ در دمای اتاق باعث می شود که سطح غذا خیلی سریع گرم شود و رشد باکتری را افزایش دهد. به جای آن می توانید یخ غذا ها را با تنظیم مایکروویو روی درجه آب کردن یخ یا تنظیم قدرت 50 درصد، باز کنید. همچنین می توانید با اطمینان مواد غذایی را در زیر آب سرد قرار دهید تا یخ آن ها باز شود.
توجه: هنگامی که یخ غذا ها به طور کامل باز می شوند، باید آن ها را به سرعت مورد استفاده قرار دهید. هرگز مواد غذایی که یخ آن ها به طور کامل باز شده است را بدون پختن دوباره در فریزر قرار ندهید.
6- از تخته های برش جداگانه برای خرد کردن گوشت خام، مرغ و سبزیجات استفاده کنید. با این کار می توانید از هر گونه احتمال انتقال آلودگی باکتری از گوشت به مواد غذایی دیگر جلوگیری کنید.
- اگر نمی توانید تخته های برش جداگانه داشته باشید، باید تخته برش چند منظوره خود را بعد از هر استفاده، به خوبی شسته و ضدعفونی کنید.
- توصیه می شود از تخته برش های پلاستیکی به جای تخته های برش های چوبی استفاده کنید، زیرا تمیز کردن چوب سخت تر است.
جلوگیری از مسمومیت غذایی با غذای پخته شده
1- غذا ها را به طور کامل بپزید. این کار به ویژه برای گوشت قرمز، مرغ و تخم مرغ که غذا های با خطر مسمویت بالا هستند اهمیت دارد. پخت و پز این غذا ها تا حد زیادی میکروب های مضر را از بین می برد. توجه به وزن مواد غذایی و درجه حرارت اجاق، زمان پخت صحیح را در نظر بگیرید و از آشپزی لذت ببرید.
اگر در مورد زمان پخت مواد غذایی شک دارید، می توانید از دماسنج مخصوص مواد غذایی استفاده نمایید. گوشت مرغ و بوقلمون هنگامی که به درجه حرارت 165 درجه فارنهایت برسند، پخته می شوند. استیک در دمای 145 درجه فارنهایت و همبرگر در دمای 160 درجه فارنهایت پخته می شود.
2- غذا های گرم را گرم و غذا های سرد را سرد نگه دارید. باکتری ها سریع ترین سرعت تکثیر را بین 40 تا 140 درجه فارنهایت دارند، بنابراین برای جلوگیری از مسمومیت غذایی مهم است که غذا ها را بالاتر یا پایین تر از این دما ها حفظ کنید.
باید مطمئن شوید که یخچال شما در دمای 4 درجه سانتی گراد (40 درجه فارنهایت) یا کمتر تنظیم شده و غذای پخته شده به دمای حداقل 165 درجه فارنهایت می رسد.
3- باقی مانده غذا را قبل از استفاده دوباره گرم کنید. باقی مانده غذا وقتی دوباره گرم می شود می تواند عوامل بیماری زا موجود در مواد غذایی را مهار کند. اگر باقی مانده غذا ها خراب شده باشند، دیگر گرم شدن، نمی تواند آن ها را سالم و بی خطر کند.
برای جلوگیری از مسمومیت غذایی باقی مانده های غذا را به مدت طولانی نگه ندارید. هر نشانه ای از تغییر رنگ، خرابی، رشد کپک و غیره یک هشدار است که باید مواد غذایی را دور بریزید.
نکات مورد توجه:
- هرگز بیش از یک بار باقی مانده مواد غذایی را بدون تغییر شرایط آن ها گرم و یا فریز نکنید. به عنوان مثال شما می توانید با خیال راحت مواد غذایی خام را فریز کنید، یخ مواد غذایی خام را باز کنید، غذا را طبخ کنید، غذای پخته شده را فریز کرده و یخ غذای پخته شده را باز کنید و دوباره آن را گرم کنید.
- با این حال اگر مواد غذایی پخته شده دوباره گرم شوند و بازهم باقی بماند باید آن را دور بریزید، زیرا احتمال بیمار شدن شما با خوردن آن بسیار زیاد است.
همچنین می توانید برای جلوگیری از مسمومیت غذایی روش های صحیح نگهداری مواد غذایی در کابینت و قفسه های آشپزخانه و اصول فریز کردن مواد غذایی با ترفندهای خاص را در خبرنگاران بیاموزید.
برگرفته از: Wikihow
منبع: setare.com