فارس من، مصرف بالای برق دستگاه های استخراج بیت کوین صحت دارد؟
به گزارش نامیت، عضو هیأت مدیره انجمن فناوران زنجیره بلوک و مربی و مشاور حوزه فناوری اطلاعات درباره دستگاه های استخراج رمز ارز و مصرف برق آنها توضیح داد و گفت: اگر برای استخراج همه بیت کوین ها در ایران اقدام شود، میزان مصرف برق آنها از 11 درصد اتلاف شبکه برق ایران کمتر است.
گروه علمی و دانشگاهی خبرنگاران، مریم اویسی - رمزارزها و ورود به دنیای آنها در عرصه کنونی که می تواند مجالی برای دور زدن تحریم ها باشد، برای دولتمردان و کارشناسان مالی کشور نیز اهمیت ویژه ای پیدا کرده است.
همچنین تعدادی از مخاطبان در سامانه فارس من خواستار شفاف سازی درباره بیت کوین و فعالیت برای استخراج رمزارزها شدند و اعلام کردند: آیا باید با این نوع تجارت به شکل تهدید برخورد کرد یا فرصت؟
برای آشنایی با این سکه های دیجیتالی با میرسهیل نیکزاد گفت وگو کردیم.
نیکزاد کارشناس رمزارزها به عنوان مشاور در زمینه بیت کوین فعالیت دارد و کارشناسی مهندسی صنایع خود را از دانشگاه صنعتی شریف دریافت کرده است.
عضو هیأت مدیره انجمن فناوران زنجیره بلوک و مربی و مشاور حوزه فناوری اطلاعات در ابتدا درباره دستگاه های استخراج رمزارز توضیح داد.
فارس: در ابتدا درباره دستگاه های اخراج رمز ارز توضیح دهید؟
نیکزاد: نباید این موضوع را فراموش کرد که دستگاه های ماینر یا دستگاه های استخراج رمزارز یکی از پدیده هایی هستند که می تواند به اقتصاد ایران کمک کند، در ابتدا در ایران مخالفت این بود که کشور به سمت بیت کوین و رمزارزها دیجیتالی کشیده شود، اما نظام اداری و حقوقی کشور با توجه به تجربه نظام های دیوان سالار به این نتیجه رسید که بهتر است استفاده از رمزارزها را در کشور مجاز کرد.
باید در برخی از فرایندها و در قانونگذاری باید جلوی سوءاستفاده های احتمالی را گرفت، چرا که ارائه ارز نرخ دولتی باعث شده برخی از افراد از این موضوع استفاده کرده و به جای وارد کردن مواد مورد نیاز و مایحتاج مردم، مواد مصرفی تجملی را وارد کنند، به عنوان مثال؛ یک شرکت پزشکی به اینکه از ارز با نرخ دولتی برای وارد کردن داروهای مورد نیاز مردم استفاده کند، خودروی لاکچری وارد می کند.
هماهنگی بین 32 نهاد برای قانون گذاری
فارس: به نظر شما چگونه می توان جلوی چنین اتفاقاتی را گرفت؟
نیکزاد: این موضوع از همان ابتدا که پروژه ارز دولتی کلید خورد، قابل حدس بود و حالا که مقاومتی درباره رمزارز وجود ندارد، باید سریعاً برای قانونگذاری اقدام کرد تا دچار مسائل این چنینی نشویم. اما متأسفانه در نظام اداری کشور وقتی برای قانونگذاری اقدام می شود، باید 32 سازمان و نهاد اعلام آمادگی کند که این موضوع در دنیا بی نظیر است.
ارائه ارز نرخ دولتی باعث شده برخی از افراد از این موضوع استفاده کرده و به جای وارد کردن مواد مورد نیاز و مایحتاج مردم، مواد مصرفی تجملی را وارد کنند، به عنوان مثال؛ یک شرکت پزشکی به اینکه از ارز با نرخ دولتی برای وارد کردن داروهای مورد نیاز مردم استفاده کند، خودروی لاکچری وارد می کند.
فارس: از نظر شما در کشورهای دیگر قانونگذاری به سرعت انجام می شود؟
نیکزاد: بله، واقعاً اتفاقی که در کشور ما می افتد، در هیچ کشوری نظیر ندارد، چرا که هر کشوری دو نهاد دارد که با تحقیقات لازم برای موضوع قوانین را وضع می کنند، اما در کشور ما باید 32 نهاد با هم هماهنگ شوند و پس از هماهنگی این 32 نهاد که البته کار سختی است، قوانین وضع می شود.
در ابتدای امر درباره بیت کوین 32 نهاد و سازمان روی خوش نشان ندادند. در هر حال باید این 32 سازمان گره گشایی کنند و سریع تر برای قانونگذاری اقدام کنند.
یک مثال برای روشن شدن موضوع قانون گذاری
وقتی می خواهید صرافی آنلاین راه اندازی کنید، 2 راه پیش روی شما قرار گرفته است، یک راه این است که هر کسی برای خودش اقدام به ایجاد صرافی آنلاین کند و تعدادی مجوز دریافت کند. اما راه دیگر این است که به جای اینکه به هر کس که برای مجوز اقدام کرد و سریعاً مجوز صرافی داده شود، قوانینی وضع شود تا براساس ضابطه، یک نهادی مانند نیروی انتظامی، نظارت بر اعطای مجوزها داشته باشد، چرا که اگر قرار باشد برای ارائه مجوز صرافی آنلاین 32 نهاد با همدیگر نظارت داشته باشند، به دلیل دشواری کار در انتها خلأهایی وجود خواهد داشت که خلأها راه هایی برای دور زدن قوانین به وجود می آورد.
در تمام دنیا نیز برای جلوگیری از فساد از راه دوم استفاده می کنند و به این ترتیب یک نهاد بر روی قوانین نظارت می کند، اما وقتی افراد خودشان برای مجوز اقدام می کنند و ضابطه ای وجود ندارد، امکان فسادآفرینی در جامعه بیشتر می شود.
در صنعت هم مواردی مانند استخراج آلومینیوم، فولاد و سیمان هستند که مصرف برق شان بسیار بالاست. درصد بالایی از برق کشور را برای صنایع آلومینیوم و فولاد استفاده می کنند، این در حالی است که مصرف برق برای استخراج بیت کوین تنها نیم درصد از برق کل کشور را شامل می شود.
فارس: درباره دستگاه های ماینر و هزینه های بالای برق برای تولید آنها چه نظری دارید؟
نیکزاد: طبق قانون، برای برق مورد استفاده صنعت، کیلوواتی در حدود 100 تومان برق محاسبه می شود. بنا شده تا به ماینرها و استخراج کننده های رمزارز برق به کیلوواتی 700 تومان داده شود، چرا که گفته می شود مصرف برق این دستگاه ها بسیار بالاست. در اینجا باید عرض کنم که بیت کوین و استخراج آن قطعاً مصرف برق کمی ندارد، اما در صنعت هم مواردی مانند استخراج آلومینیوم، فولاد و سیمان هستند که مصرف برق شان بسیار بالاست. درصد بالایی از برق کشور را برای صنایع آلومینیوم و فولاد استفاده می کنند، این در حالی است که مصرف برق برای استخراج بیت کوین تنها نیم درصد از برق کل کشور را شامل می شود.
میزان مصرف برق ماینرها از برق اتلافی شبکه توزیع کمتر است
فارس: یعنی از نظر شما دستگاه های ماینر برق زیادی مصرف نمی کنند؟
نیکزاد: طبق آمار توانیر، حداقل 11 درصد اتلاف در بخش توزیع وجود دارد، این در حالی است که اگر بیت کوین های دنیا برای استخراج دستگاه هایشان در ایران آورده شود، میزان مصرف برق آنها از همین 11 درصد اتلاف شبکه برق ایران کمتر است.
فارس: درباره بلاکچین توضیح دهید.
نیکزاد: بلاکچین یک روش برای ثبت اطلاعات مالی محسوب می شود و برای بیت کوین نیز استفاده می شود. این روش،بر این اساس است که در آن اطلاعات بدون داشتن یک ناظر متمرکز با توافق بین بین افراد به اشتراک گذاشته شود. البته زیرساخت بلاکچین در دو مدل استوار است، یا زیرساخت بلاکچین به صورت عمومی است که نظیر آن بیت کوین است که تمامی افراد می توانند برای داشتن آن اقدام کنند؛ یعنی همه مردم دنیا می توانند به بیت کوین و رمزارزهایی نظیر آن دسترسی داشته باشند و هیچ کس نمی تواند این حق را از دیگری سلب کند و هیچ کس نیز مالک آن نیست. اما برخی از نهادها، زیرساخت خصوصی فراهم می کنند و مثلاً برای شرکت شان و دادوستدهای بین اعضا از رمزارز مخصوص خودشان استفاده می کنند. این شبکه ها که شبکه های پرایوت و خصوصی است، بعداً می توانند به رمزارزهای آزاد و نامحدود متصل شوند، ولی بیت کوین یک رمزارز آزاد است و اعضای شبکه بیت کوین همه افرادی که متقاضی آن بودند، هستند و مسئله ای برای عضویت در آن وجود ندارد.
در بلاکچین عمومی، همه اعضا شبیه هم هستند، اما در بلاکچین خصوصی، اختیارات متفاوت است و می توان حدودی از اختیارات را به یک انسان خاص داد. تفاوت بیت کوین با دیگر رمزارزها این است که اول اختیار را به مشتری می دهند و فرد می تواند محدودیت هایی را که مورد پسندش است بر روی بیت کوین های خودش اعمال کند.
در بلاکچین عمومی، همه اعضا شبیه هم هستند، اما در بلاکچین خصوصی، اختیارات متفاوت است و می توان حدودی از اختیارات را به یک انسان خاص داد. تفاوت بیت کوین با دیگر رمزارزها این است که اول اختیار را به مشتری می دهند و فرد می تواند محدودیت هایی را که مورد پسندش است بر روی بیت کوین های خودش اعمال کند.
نوسان قیمت در رمز ارزها
فارس: نوسان قیمت رمزارزها را چگونه ارزیابی می کنید؟
نیکزاد: رمزارزها نوسان قیمت شان زیاد است و ریسک بالایی دارند، لذا باید با تحقیق و استفاده از راهنمایی های مشاوران برای سرمایه گذاری در بیت کوین اقدام کرد. اینکه چگونه بتوان بازار بیت کوین خود را رشد داد و از ضرر جلوگیری کرد و حتی سود خوبی عاید فرد شود، به میزان احاطه فرد بر موضوع بستگی دارد. البته پس از مدتی که نوسان قیمت در بیت کوین کاهش پیدا کند، می توان نتایج این آگاهی را متوجه شد.
فارس: افراد علاقمند چگونه برای آگاهی و آموزش در این زمینه اقدام کنند؟
نیکزاد: دو راه برای این قضیه وجود دارد، می توان به کلاس هایی که جدیداً در فضای مجازی و اینترنت برای بیت کوین و آشنایی با رمزارزها برگزار می شود، مراجعه کرد و یا کلیپ های آموزشی در این زمینه را در شبکه های اجتماعی دید، اما درباره این موضوع نباید فراموش کرد که رمزارز دنیای بزرگی دارد و باید فردی که این آموزش را به دیگر افراد علاقمند می دهد، دانش زیادی در این زمینه داشته باشد. حتی برخی از افراد در آموزش هایشان راجع به اینکه چه کسی بیت کوین را اختراع کرده و بیت کوین برای چه کسی است سخن می گویند، در حالی که بیت کوین برای همه است و هیچ کس نمی تواند ادعا کند صاحب آن است.
با وجود آنکه افراد برای گذراندن کلاس ها و دوران آموزشی رمزارزها استقبال زیادی می کنند، اما نباید فراموش کرد که در انتها باید مهارت های مفهومی را از این کلاس ها فراگرفت.
چگونه بیت کوین خریداری کنیم؟
فارس: چگونه می توان برای دریافت بیت کوین اقدام کرد؟
نیکزاد: دو سایت قانونی برای این موضوع وجود دارد که باید برای استفاده از آنها با کسانی که یوزر یا استفاده کننده از آنها هستند و یا آشنایان مورد اعتماد همکاری کرد و از طریق آنها برای ثبت نام و خرید بیت کوین اقدام کرد.
با وجود آنکه افراد برای گذراندن کلاس ها و دوران آموزشی رمزارزها استقبال زیادی می کنند، اما نباید فراموش کرد که در انتها باید مهارت های مفهومی را از این کلاس ها فراگرفت.
فارس: آیا بیت کوین به اقتصاد کشور لطمه می زند؟
نیکزاد: البته که اینطور نیست. واقعیت این است که افرادی که در زمینه بیت کوین فعالیت می کنند، به دنبال این هستند که خدمتی به کشورشان کنند، چرا که هیچ دولت و کشوری نمی تواند روی بیت کوین نظارت کند و دخالت داشته باشد. افراد زیادی در تلاش هستند تا از این تکنولوژی طوری استفاده کنند که مسائل مردم به دلیل تحریم ها کاهش پیدا کند و بتوانیم جامعه مطلوب تری داشته باشیم.
لذا به جای آنکه افرادی را که در این حوزه پیشرو بوده اند و یا برای استخراج رمزارزها اقدام کرده اند را مورد عتاب و سرزنش قرار دهیم، به آنها به خاطر پیشرو بودن احترام بگذاریم، چرا که این کار آنها ارزش دارد و ایرانیان از این تکنولوژی جدید غافل نشده و تعدادی شبکه ایرانی برای این موضوع ساخته اند.
این موضوع ارزش زیادی دارد و کمک به دور زدن تحریم ها دقیقا هدفی است که در کشور دنبال می شود، لذا باید به افراد فعال در حوزه رمزارزها کمک کرد، اما بانک مرکزی قبل از هر نهاد دیگری، خشم خودش را درباره فعالیت رمزارزها نشان داد.
دلیل آنکه کشورهایی نظیر آمریکا با فراگیر شدن رمزارزها در همه جای دنیا و به خصوص ایران مخالفت دارند این است که اگر بیت کوین برای ایران و شرکت ها و بانک های ایرانی مجاز باشد، به دلیل آنکه در بلاکچین امکان ردیابی وجود ندارد تا تعیین شود داد و ستد و انتقال پولی در ایران اجرا شده است،لذا ایران می تواند مایحتاج مورد نیاز کشور را خریداری کند، بدون آنکه سایر کشورها متوجه این موضوع شوند.
فارس: به نظر شما این واکنش طبیعی نیست؟
نیکزاد: نه، چرا که بانک مرکزی آمریکا به حدی که بانک مرکزی ایران واکنش و خشم نشان داد، با رمزارزها مقابله نکرد، در حالی که وجود رمزارز در ایران به اقتصاد کشور کمک می کند. بانک مرکزی آمریکا انتها نتوانست در مقابل این موضوع مقاومت کند و آنها با اینکه نیازی به رمزارز نداشتند آن را پذیرفتند، اما ایران همچنان به دنبال این است که بانک مرکزی نظارت روی رمزارز داشته باشد، در حالی که چنین امری محقق نمی شود.
دلیل آنکه کشورهایی نظیر آمریکا با فراگیر شدن رمزارزها در همه جای دنیا و به خصوص ایران مخالفت دارند این است که اگر بیت کوین برای ایران و شرکت ها و بانک های ایرانی مجاز باشد، به دلیل آنکه در بلاکچین امکان ردیابی وجود ندارد تا تعیین شود داد و ستد و انتقال پولی در ایران اجرا شده است،لذا ایران می تواند مایحتاج مورد نیاز کشور را خریداری کند، بدون آنکه سایر کشورها متوجه این موضوع شوند.
اگر بانک مرکزی ایران اعلام کند که هیچ کس جز این نهاد حق ندارد رمزارز تولید و یا مبادله کند، تمامی کشورهای دنیا متوجه می شوند که از ایران تنها یک نهاد در بیت کوین فعال است و به زودی کشورهایی نظیر آمریکا نیز متوجه این موضوع شده و جلوی فعالیت ایران را می گیرند، لذا تنها راه چاره این است که اجازه دهیم همه نهادها و افراد در رمزارزها فعال شوند.
انتهای پیام/
منبع: خبرگزاری فارس