کمبود تراشه به گوشی تلفن و کنسول بازی رسید
به گزارش نامیت، یکی از جدیترین بحرانهای کمبود تراشه سالهای اخیر از بخش خودروسازی گسترده شده و به بخش تلفن هوشمند و کنسولهای بازی رسیده است.
نخستین نشانه های این مشکل در بهار 2020 بروز کرد و در مدت چند ماه جدی ترین کمبود نیمه رساناها که در ساخت همه وسایل از تلفنهای هوشمند تا خودروها و تلویزیونها بکار می فرایند، شکل گرفت.
شرکتهای خودروساز و سازندگان وسایل الکترونیکی در نخستین روزهای پاندمی فراوریشان را به میزان قابل توجهی کاهش دادند اما اکنون که در حال افزایش فراوری هستند، با مشکل کمبود تراشه روبرو شده اند زیرا شرکتهای تراشه سازی همه توانشان را برای تامین احتیاج غولهای تلفن هوشمند نظیر اپل بکار بسته اند. کریستیانو آمون، مدیرعامل شرکت کوالکام با اشاره به اتکای صنعت به تعداد انگشت شماری از شرکتهای تراشه سازی در آسیا، این کمبود را گسترده توصیف کرد.
آمون به جمع روزافزون مدیرانی پیوسته که در هفته های اخیر هشدار می دهند نمی توانند تراشه کافی برای فراوری محصولاتشان تهیه نمایند. شرکتهای خودروسازی در تنگنا قرار گرفته اند و کار به جایی رسیده که دولتهای آمریکا و آلمان به یاری آنها شتافته اند. شرکت جنرال موتورز هفته گذشته فراوری سه کارخانه اش در آمریکای شمالی را متوقف کرد و فورد موتور آماده کاهش 20 درصدی فراوری در آینده نزدیک می گردد. اما صنایع بیشتری اخیرا با کمبود تراشه روبرو شده اند که نشان می دهد چگونه کووید 19 و رونق تلفنهای هوشمند قدرتمندی نظیر آیفون 12 کمبود ظرفیتی که در صنعت محصولات مصرفی وجود داشته را تشدید نموده اند. کمبود تراشه باعث کاهش 61 میلیارد دلاری فروش خودروسازان خواهد شد و انتظار می رود کل صنعت محصولات الکترونیکی را درگیر کند که در مرحله فعلی برآورد دقیق ضرر آن سخت است.
اپل که مشتری عظیم کوالکام است، اخیرا اعلام نموده فروش مدلهای جدید آیفون به دلیل کمبود قطعات، محدود شده است. شرکتهای NXP Semiconductors NV و Infineon Technologies اعلام نموده اند محدودیتها دیگر به بخش خودرو محدود نیست. شرکت سونی چهارشنبه گذشته اظهار داشت به دلیل محدودیتهای فراوری، ممکن است قادر به تامین کامل تقاضا برای کنسول بازی جدید خود در سال 2021 نباشد.
سازندگان رایانه شخصی نخستین کسانی بود که در بهار 2020 به کمبود تراشه اشاره نموده بودند و این موضوع در هشدار روز چهارشنبه گروه لنوو منعکس شد. در قلب این بحران تایوان و شرکت TSMC واقع شده است که تراشه ساز منتخب غولهای فناوری و خودروسازی دنیا است. این شرکت در سالهای گذشته میلیاردها دلار هزینه کرد تا در فناوری فراوری نیمه رسانا پیشتاز بماند.
در مذاکرات روز آدینه مقامات دولت بایدن با همتایان تایوانی و نمایندگان صنعت تراشه این جزیره از جمله TSMC، شرکتهای کوالکام و کورنینگ اینک حاضر بودند. وانگ می هوآ، وزیر امور مالی تایوان به خبرنگاران گفت: هر دو طرف بر استقلالشان تاکید کردند. حضور مقامات بلندپایه آمریکایی و انجمن صنعت نیمه رسانا که نماینده عظیمترین تراشه سازان آمریکاست، از فوریت شرایط حکایت دارد.
بحران کنونی ناشی از عوامل متعددی است که سال گذشته پیش آمدند. کوالکام مانند سایر طراحان تراشه، فراوری خود را به شرکتهای آسیایی برون سپاری نموده است که شاخصترین آنها TSMC و سامسونگ الکترونیکس هستند. این دو شرکت سالها برنامه ریزی نموده و میلیاردها دلار سرمایه گذاری نمایند تا ظرفیت فراوریشان را مطابق با احتیاجهای مشتریانشان توسعه دهند اما رونق تلفن 5G و اینترنت در دوران شیوع کووید 19 مشتریانشان را غافلگیر کرد.
مدیران صنعت انبارسازی تراشه توسط هواوی را که در تابستان و پیش از اجرای تحریمهای آمریکا شروع شد را عامل دیگر بروز این بحران می دانند. واردات تراشه از هر نوع توسط هواوی در سال 2020 به حدود 380 میلیارد دلار رسید و تقریبا یک پنجم از کل واردات چین را تشکیل داد. رقیبانی مانند اپل که نگران موجودی خود بودند، به نوع خود واکنش نشان دادند. همزمان قرنطینه باعث افزایش فروش دستگاههای خانگی شد که همه آنها مجهز به تراشه هستند. مدیران TSMC در جلسات اعلام درآمد اعلام نموده اند مشتریانشان برای اطمینان خاطر در برابر ابهامات، بیش از حد معمول تراشه انبار می نمایند و این شرایط برای مدتی ادامه خواهد داشت.
بر اساس گزارش بلومبرگ، همه این عوامل باعث شده خریداران حجم کوچکتر مانند خودروسازان و سازندگان کنسول بازی شامل نینتندو، سونی و مایکروسافت برای ساخت دستگاههای سوئیچ، پلی استیشن و ایکس باکس به مدت حدود یک سال با کمبود قطعات دست و پنجه نرم نمایند. صنعت سخت افزار بازی در آستانه وخامت این بحران واقع شده است که احتمال روی فصل تعطیلات آینده تاثیر منفی می گذارد.،ایسنا
منبع: ایران آنلاین