انواع املت ایرانی؛ از املت گوجه فرنگی تا قیساوا
به گزارش نامیت، املت های متنوعی در ایران وجود دارد، از جمله املت معروف گوجه فرنگی، املت تره کوهی، قیساوا و نرگسی اسفناج که گزینه های عالی برای یک غذای فست فودی خوشمزه هستند.
املت های زیادی در گوشه وکنار جهان وجود دارد؛ از املت فرانسوی که با سه عدد تخم مرغ تهیه و به طور کامل تا می شود و وسط آن نرم و عسلی است تا املت آمریکایی که روی آن رنگی قهوه ای پیدا می نماید. در این میان نمی توان از املت حرف زد و سخنی از املت های خوشمزه ایرانی به میان نیاورد؛ املت هایی که طرز تهیه راحت و سریعی دارند و فقط با چند ماده اولیه ساده می توان غذایی معرکه با طعم و رنگی اشتهابرانگیز درست کرد.
برای ما ایرانی ها، املت فقط به وعده صبحانه خلاصه نمی شود و آن را برای ناهار و شام سبک همراه با نان داغ و سبزی خوردن یا برنج ساده نیز استفاده می کنیم. املت بسته به منطقه ها مختلف ایران، تنوع زیادی دارد که در این مقاله به رایج ترین و پرطرفدارترین آن ها می پردازیم.
با انواع املت های ایرانی آشنا شوید:
- طرز تهیه املت گوجه فرنگی
- طرز تهیه نرگسی اسفناج
- طرز تهیه قیساوا
- طرز تهیه پنیر برشته
- طرز تهیه مرغانه انار
- طرز تهیه سوسیس تخم مرغ
- طرز تهیه املت پیاز
- طرز تهیه املت بادمجان
- طرز تهیه املت شاپوری
- طرز تهیه املت تره کوهی
- طعم املت ایرانی
املت گوجه فرنگی
املت گوجه فرنگی را می توان رایج ترین و دوست داشتنی ترین املت ایرانی دانست که نسبت گوجه به تخم مرغ بسیار بیشتر است و از مخلوطی نرم و لطیف تشکیل می شود.
مواد لازم برای 2 نفر:
- یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- دو عدد گوجه فرنگی بزرگ
- دو عدد تخم مرغ میانه
- یک قاشق چای خوری پودر زیره (اختیاری)
- روغن زیتون یا کره، نمک و فلفل به اندازه لازم
طرز تهیه املت گوجه فرنگی
1. روغن یا کره را در یک تابه روی حرارت میانه گرم کنید و بعد رب گوجه فرنگی را برای یک دقیقه در آن تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود.
2. گوجه فرنگی خوردشده را اضافه و خوب مخلوط کنید و اجازه دهید برای هشت تا 10 دقیقه با حرارت ملایم بپزد تا زمانی که سس غلیظی به دست آید.
3. حالا باید تخم مرغ ها را بشکنید و به گوجه فرنگی اضافه کنید.
4. در همین مرحله غذا را با نمک و فلفل و زیره مزه دار کنید.
نرگسی اسفناج
نرگسی اسفناج یا املت تخم مرغ و اسفناج، غذایی آسان، بسیار مقوی و پر از طعم های عالی است. نکته مهم در طبخ نرگسی این است که اسفناج خیلی زود می پزد؛ پس باید مواظب باشید که نسوزد. به همین علت بهتر است، همه مواد اولیه را کنار دست خود داشته باشید و بعد آغاز به آشپزی کنید.
مواد لازم برای 2 نفر:
- دو عدد تخم مرغ میانه
- یک عدد پیاز خلالی
- یک حبه سیر خوردشده
- 50 گرم اسفناج خوردشده
- یک قاشق چای خوری شکر
- روغن زیتون، نمک و فلفل به اندازه لازم
طرز تهیه نرگسی اسفناج
1. روغن زیتون را در تابه روی حرارت میانه گرم کنید.
2. پیاز خلالی خوردشده و سیر را در آن تفت دهید تا کاراملی شوند.
3. اسفناج خوردشده را به تابه اضافه کنید و تفت دهید تا پخته شود؛ اما رنگ آن تغییر نکند. معمولا اسفناج در کمتر از پنج دقیقه می پزد.
4. حالا شکر، نمک و فلفل را اضافه کنید.
5. تخم مرغ ها را یکی یکی در تابه بشکنید و آن ها را به طور مساوی بین مایه داخل تابه پخش کنید.
6. در تابه را بگذارید و اجازه دهید که سفیده ها کاملا بپزند و زرده ها نیم پز و به اصطلاح عسلی شوند.
قیساوا
قیساوا یا املت خرما و دارچین شاید به نظر بعضی افراد املت خوشمزه ای نباشد؛ اما ترکیب تخم مرغ و خرما به حدی دلچسب است که می توانید آن را برای صبحانه یا برانچ در یک روز زمستانی سرد تهیه و نوش جان کنید. برترین خرما از نظر بافت و طعم برای این املت، خرماهای با رنگ تیره هستند.
مواد لازم برای 2 نفر:
- دو عدد تخم مرغ بزرگ
- 10 عدد خرما
- 25 گرم کره
- دو قاشق غذاخوری گردوی خوردشده
- یک دوم قاشق چای خوری دارچین
- یک چهارم قاشق چای خوری پودر زنجبیل
- کمی نمک
طرز تهیه قیساوا
1. هسته خرماها را درآورید و هر خرما را به چهار قسمت برش بزنید.
2. کره را در تابه ای با حرارت ملایم گرم کنید.
3. خرما را به تابه اضافه کنید و اجازه دهید تا برای چند دقیقه نرم شوند. سپس دارچین، زنجبیل و گردوی خوردشده را در تابه بریزید و برای دو دقیقه دیگر تفت دهید.
4. تخم مرغ ها را در یک کاسه بشکنید و با چنگال کمی بزنید تا زرده و سفیده آن ها با هم مخلوط شوند و بعد با کمی نمک مزه دار کنید.
5. تخم مرغ ها را به تابه اضافه و خوب مخلوط کنید تا خرما و گردو در همه جای املت به طور یکنواخت پخش شود.
6. موقع سرو می توانید روی آن کمی عسل و پودر دارچین بریزید.
پنیر برشته
پنیر برشته یا املت تخم مرغ و پنیر، یکی از دستورهای آشپزی قدیمی از استان گیلان در شمال ایران است. این املت خوشمزه از ترکیب پنیر فتا، کره، شوید و تخم مرغ تشکیل می شود.
مواد لازم برای 2 نفر:
- 100 گرم پنیر فتا
- دو عدد تخم مرغ
- یک حبه سیر خوردشده
- یک قاشق غذاخوری شوید خشک
- نصف قاشق چای خوری زردچوبه
- 30 گرم کره
- نمک و فلفل به اندازه لازم
طرز تهیه پنیر برشته
1. کره را در تابه با حرارت میانه ذوب کنید.
2. پنیر را خورد نموده و به تابه اضافه کنید و آن را هم بزنید تا پنیر ذوب شود.
3. سپس زردچوبه و سیر خورشده را به آن بیفزایید و برای یک دقیقه تفت دهید.
4. تخم مرغ ها را در یک کاسه بشکنید و با چنگال کمی بزنید تا از حالت لختگی درآید.
5. حرارت را کم کنید و ابتدا شوید و سپس تخم مرغ ها را در تابه بریزید و اجازه دهید تا بپزد.
6. قبل از سرو، کمی از آن را بچشید و به آن نمک و فلفل بزنید.
مرغانه انار
مرغانه انار یا املت انار و تخم مرغ، یکی از زیباترین و خوشمزه ترین غذاهای گیلانی است که برای یک بار هم که شده باید آن را امتحان کنید.
مواد لازم برای 2 نفر:
- دو قاشق غذاخوری کره
- یک عدد پیاز قرمز میانه
- یک عدد سیر
- یک فنجان دانه انار
- دو عدد تخم مرغ بزرگ
- نمک به اندازه لازم
طرز تهیه مرغانه انار
1. کره را روی حرارت میانه گرم کنید.
2. پیاز و سیر خوردشده را به آن اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا طلایی شوند.
3. حالا دانه های انار را در تابه بریزید و اجازه دهید تا روی حرارت میانه بپزد و میزانی آب بیندازد. این مرحله حدود پنج تا هفت دقیقه طول می کشد.
4. تخم مرغ ها را یکی یکی در تابه بشکنید و آن ها را به طور مساوی در تابه پخش کنید.
5. برای مزه دار کردن املت می توانید میزانی نمک به آن بزنید.
سوسیس تخم مرغ
مواد لازم برای 2 نفر:
- دو عدد تخم مرغ
- یک عدد سوسیس آلمانی
- روغن زیتون یا کره، نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه سوسیس تخم مرغ
1. سوسیس ها را به صورت حلقه ای خورد کنید.
2. کره را در تابه ای روی حرارت میانه گرم کنید و بعد سوسیس های خوردشده را در آن تفت دهید تا کمی طلایی شوند.
3. در ادامه تخم مرغ ها را روی سوسیس ها بشکنید و کمی مخلوط کنید.
4. حرارت را کم کنید و روی آن ها نمک و فلفل بپاشید و بگذارید تا تخم مرغ ها خوب بپزند.
املت پیاز
املت پیاز از غذاهای خوشمزه متعلق به استان های جنوبی ایران است. اگر بوی فوق العاده شگفت انگیز پیاز کاراملی را دوست دارید، گزینه ای معرکه برای صبحانه به شمار می رود و حتی می توانید آن را در کنار برنج برای ناهار میل کنید.
مواد لازم برای 2 نفر:
- دو عدد پیاز میانه
- دو عدد تخم مرغ بزرگ
- روغن زیتون، نمک و فلفل به اندازه لازم
طرز تهیه املت پیاز
1. روغن زیتون را در تابه با حرارت میانه گرم کنید.
2. حرارت را کم نموده و پیاز خلالی خوردشده را به آن اضافه کنید و تفت دهید تا طلایی و کاراملی شود.
3. تخم مرغ ها را یکی یکی درون تابه بشکنید و آن ها را به طور یکنواخت پخش کنید؛ به شکلی که زرده ها دست نخورده باقی بمانند.
4. در نهایت به املت نمک و فلفل بزنید.
املت بادمجان
املت بادمجان یکی دیگر از غذاهای لذیذ در استان های شمالی کشور است که نباید آن را از دست بدهید.
مواد لازم برای 2 نفر:
- یک عدد بادمجان میانه
- دو عدد تخم مرغ بزرگ
- روغن زیتون، کره، نمک و فلفل به اندازه لازم
طرز تهیه املت بادمجان
1. بادمجان ها را به صورت حلقه ای ببرید، به طوری که برش هایی به ضخامت یک سانتی متر داشته باشید.
2. ابتدا میزانی نمک به آن ها بزنید و اجازه دهید برای نیم ساعت بماند تا تلخی آن گرفته شود. بعد آن ها را بشویید و خوب خشک کنید.
3. در ادامه روی برش های بادمجان، روغن بمالید و برای 15 دقیقه در فر از قبل گرم شده در دمای 220 درجه سانتی گراد قرار دهید.
4. کره را در تابه ای روی حرارت میانه گرم کنید و سپس بادمجان ها را به آن اضافه کنید و به مدت یک تا دو دقیقه تفت دهید.
5. تخم مرغ ها را در کاسه ای بشکنید و با چنگال کمی بزنید تا زرده و سفیده خوب مخلوط شوند. به آن نمک و فلفل بزنید.
6. تخم مرغ ها را روی بادمجان ها بریزید و اجازه دهید که بپزند.
املت شاپوری
املت شاپوری (املت و لوبیا پخته) نسخه فارسی صبحانه انگلیسی است که به خطه شمال کشور تعلق دارد.
مواد لازم برای 2 نفر:
- نصف پیمانه لوبیا چیتی پخته
- دو عدد تخم مرغ
- یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- آب نارنج تازه، روغن زیتون یا کره به اندازه لازم
- نمک و فلفل به اندازه لازم
طرز تهیه املت شاپوری
1. کره را در یک تابه روی حرارت میانه گرم کنید و رب گوجه فرنگی را برای یک دقیقه در آن تفت دهید.
2. تخم مرغ ها را به رب اضافه و خوب مخلوط کنید.
3. مخلوط تخم مرغ و رب گوجه را در یک طرف تابه قرار دهید و لوبیای پخته شده را در طرف دیگر بریزید.
4. میزانی نمک و فلفل به آن بزنید و درست قبل از سرو، آب نصف یک عدد نارنج را روی آن بریزید.
املت تره کوهی
املت تره کوهی یکی از غذاهای گیاهی و سالم است که دستور اصلی آن به استان های غربی کشور برمی شود؛ جایی که بعضی از مردم بومی به جمع آوری گیاهان وحشی از دل طبیعت می پردازند.
مواد لازم برای 2 نفر:
- چهار عدد پیازچه خوردشده
- یک سوم پیمانه تره کوهی خشک یا نصف پیمانه تره کوهی تازه
- دو عدد تخم مرغ میانه
- روغن زیتون یا کره، نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه املت تره کوهی
1. تره کوهی خشک را به مدت پنج دقیقه در آب خیس کنید تا نرم شود. سپس آن را آبکش کنید و کنار بگذارید.
2. در این فاصله کره را در تابه ای روی حرارت میانه ذوب کنید.
3. پیازچه را در کره تفت دهید تا طلایی شود. در ادامه تره کوهی را به آن اضافه کنید.
4. پس از آنکه تره کوهی تفت خورد، نوبت به اضافه کردن تخم مرغ ها است که باید یکی یکی در تابه بشکنید؛ به طوری که در فاصله یکسانی از هم قرار بگیرند.
5. املت را با نمک و فلفل مزه دار کنید و اجازه دهید که سفیده ها خوب سفت شوند و زرده ها حالت عسلی پیدا نمایند.
طعم املت ایرانی
املت یکی از غذاهای سریع و راحتی است که به علت در دسترس بودن و تعداد کم مواد اولیه آن، هر کسی از مجرد و متاهل می تواند با کمتری تجربه آشپزی آن را تهیه کند. این غذای خوشمزه که یک نوع فست فود به شمار میرود، به خصوص مناسب زمان هایی است که وقت زیادی برای درست کردن غذا ندارید یا در پی تهیه یک غذای آسان و بی دغدغه هستید.
اگر با مطالعه این مقاله از خبرنگاران وسوسه شده اید که بعضی از این املت ها را امتحان کنید، حتما از مراحل آشپزی خود عکاسی کنید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، تصاویر خود را با کاربران ما به اشتراک بگذارید. علاوه بر این، در پایین این مقاله می توانید از تجربه ها و نظرهای خود برای مخاطبان ما بگویید.
منبع: کجارو / persianfoodtours.com