طرز تهیه جغور بغور، واویشکا یا هگیس

به گزارش نامیت، خوراک جغور بغور، یکی از لذیذتزین خوراک های ایرانی است که در دل هواداران خود جای خود را باز نموده است که ترکیبی از دل، قلوه و جیگر گوسفند است.

طرز تهیه جغور بغور، واویشکا یا هگیس

یکی از خوراک های سنتی ایران زمین که در بسیاری از شهرهای ایران از جمله کرمانشاه، زنجان، ساری، رشت و اردبیل رایج است، خوراک جغور بغور یا واویشکا است. این نوع خوراک را می توان با جگر، دل، قلوه حتی شش گوسفند تهیه دید که انتخاب مواد به سلیقه افراد بر می گردد، البته پخت با جگر و دل و قلوه از رایجترین آن ها است. در اینجا به طرز تهیه این نوع خوراک می پردازیم و در خاتمه خواص جگر مختصرا بیان می گردد. امیدوارم لذت کافی را ببرید:

طرز تهیه جغور بغور

مواد لازم:

جگر گوسفند1 عدد
دل گوسفند1 عدد
قلوه گوسفند1 عدد
پیاز5 تا 6 عدد پیاز متوسط
قارچ6 عدد متوسط
ادویه به میزان کافی

طرز پخت خوراک جغور بغور

  1. پیاز را به صورت خلال خورد کرده و درون ماهی تابه ریخته و سرخ می کنیم.
  2. جیگر، دل و قلوه را شسته خرد کرده (ابعاد خرد کردن به سلیقه افراد وابسته است ولی بهتر از برای پخته شدن ریز خرد شوند).
  3. قارچ ها را خرد کرده و پس از سرخ شدن پیاز ها در حالی که شعله زیر ماهی تابه زیاد است قارچ ها را درون ماهی تابه ریخته و سرخ می نماییم.
  4. در اینجا جگر، دل و قلوه خرد شده را به پیاز و قارچ اضافه و شعله را کم کرده تا مواد در زمان بیشتری سرخ شوند.
  5. در سرانجام رب و ادویه (زرد چوبه، ادویه کاری، نمک، فلفل سیاه) را اضافه نموده و ..

نکات لازم برای طبخ

  • می توان از رب یا گوجه نیز استفاده کرد که هر دو به میزان کم افزوده می شوند. اگر رب استفاده کردین در مرحله آخر طبخ آن را اضافه نمایید به همراه ادویه و اگر از گوچه استفاده شد در هنگام افزوده شدن قارچ ها گوجه ها را اضافه نمایید.
  • از سیب زمینی نیز می توان استفاده کرد، به هر دو صورت آبپز و سرخ کردنی، در حالت آبپز سیب زمینی ها را به ابعادی که جگر را خرد کرده اید در آورید و در ظرف جداگانه قرار داده تا آبپز گردد، سپس در حالتی که کمی دیگر تا پخت کامل جا داد، آنها را برداشته وو بعد از سرخ شدن جگر ها به ماهی تابه اضافه می نمایید. سیب سرخ شده نیز در کنار غذا سرو می گردد.
  • از فلفل دلمه نیز برای طعم و عطر آن نیز می توان اضافه نمود (سلیقه ای است).
  • می توان قارچ را جداگانه سرخ کرد تا فرصت خروج آب درون قارچ بهش داده گردد سپس به مواد اصلی اضافه نمود.

آماده میل کردن است، از طعم آن لذت ببرید... .

یکی از موارد اصلی در تهیه این نوع خوراک، جگر است که به لحاظ غذایی بسیار مغذی است و سرشار از آهن و ... در ادامه به طور مختصر به جگر و فواید آن می پردازیم:

مواد غدایی جگر سیاه

منابع بسیار غنی از ویتامین A (از ویتامین های محلول در چربی) که برای رشد، پوست، سلامت بینایی و مقاومت بدن در مقابل عفونت ها، بسیار مفید است. همچنین ویتامین A به حفظ سلامتی مخاط دستگاه تنفسی فوقانی و گوش داخلی نیز یاری می نماید.

یک وعده جگر به وزن 120 گرم چه مواد غدایی دارد؟

  • بیش از 10 برابر RDA (مقدار خوراکی پیشنهاد شده روزانه)
  • ویتامین A
  • 25 تا 50 برابر این مقدار ویتامین B12 (بسته به شیوه آماده سازی آن)
  • 100 درصد یا بیشتر از مقادیر مجاز توصیه شده فولات و نیاسین
  • پروتئین (20 تا 22 درصد)، آهن، روی، مس، منگنز، سلنیوم، فسفر، ویتامین های گروه ب (B6 ، pp, B2, B1 و B12) و ویتامین های D,C,Aو E

معایب مصرف زیاد جگر

افزایش تدریجی ویتامین A به آسیب دیدگی کبد، خستگی و ناراحتی های دیگر گردد )به عنوان مثال، پژوهش های به عمل آمده نمایانگر آن هستند که مصرف 5 تا 10 برابر مقدار مجاز خوراکی توصیه شده (RDA) ویتامین A پیش و طی دوران اولیه بارداری قادر است خطر نقایص مادرزادی را افزایش دهد، بنابراین گفتنی است که در دوران بارداری در خصوص مصرف جگر (و همین طور آب هویج) که دارای مقدار زیادی ویتامین A هستند، حتما با متخصص تغذیه مشورت کنید، زیرا دریافت اضافی ویتامین A (بیش از 1000 واحد بین المللی در روز) ممکن است با ناهنجاری های جنینی در ارتباط باشد) .

همچنین فراوانی میزان کلسترول، به طوری که هر وعده جگر پخته گاو به وزن یاد شده، 400 میلی گرم و همین مقدار جگر سرخ کرده 500 میلی گرم کلسترول دارد. انجمن قلب آمریکا توصیه می نماید کلسترول غذایی نباید به طور متوسط از روزانه 300 میلی گرم تجاوز کند.

امیدواریم دستور پخت جغور بغور و مطالب مختصر در ارتباط با جگر سیاه مورد توجه شما قرار گرفته باشد...

گردآوری: مجله اینترنتی خبرنگاران

منبع: ستاره
انتشار: 9 آذر 1399 بروزرسانی: 9 آذر 1399 گردآورنده: namit.ir شناسه مطلب: 1217

به "طرز تهیه جغور بغور، واویشکا یا هگیس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه جغور بغور، واویشکا یا هگیس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید