کاوشگر چانگ ای 5 چین با موفقیت وارد مدار ماه شد

به گزارش نامیت، کاوشگر رباتیک ماه چانگ ای 5 (Change 5) چین عصر شنبه مانور ترمز را انجام داد و سپس با موفقیت وارد مدار ماه شد.

کاوشگر چانگ ای 5 چین با موفقیت وارد مدار ماه شد

با ما همراه باشید و با تورهای چین از شگفت انگیزترین کشور دنیا دیدن کنید بر روی دیوار چین سلفی بگیرید، از قصر ممنوعه دیدن کنید و در خیابان شانگهای پیشرفته ترین آسیا قدم بزنید.

طبق اعلام اداره ملی فضایی چین، موتور این فضاپیمای با نیروی رانش 3000 نیوتنی در ساعت 20:58 به وقت پکن (16:28 به وقت تهران) فعال شده و با رسیدن موقعیت کاوشگر به 400 کیلومتری ماه، حدود 17 دقیقه کار نموده است. یک عملیات اصلی کنترل مداری برای هر ماموریت به ماه، عملیات ترمز به منظور کاهش سرعت فضاپیما است تا اطمینان حاصل شود که در گرانش ماه قرار می گیرد و به طور تصادفی از کنار آن رد نخواهد شد.

فضاپیمای 8.2 متری چانگ ای 5 دارای چهار مؤلفه شامل مدارگرد، سطح نشین، صعودگر و کپسول ورود مجدد است و بزرگترین و پیچیده ترین کاوشگر چین به ماه محسوب می شود. این کاوشگر که نخستین مأموریت بازگردانی نمونه های ماه به زمین از سال 1976 میلادی است، هفته گذشته توسط موشک سنگین لانگ مارچ 5 به فضا پرتاب شد.

با ورود به مدار ماه، کاوشگر برای مدت زمان مشخصی به دور این قمر زمین می شود و سپس به دو قسمت جدا می شود. در حالی که مدارگرد و کپسول ورود مجدد به زمین، در مدار ماه باقی می مانند، مجموعه سطح نشین و صعودگر به سمت سطح ماه خواهند رفت.

این ترکیب فرود یاری به موتور برای نشستن بر سطح ماه و سپس راهنمایی عملیات علمی یاری می نماید که شامل کارهایی ازجمله استفاده از یک مته برش برای تهیه نمونه سنگ های زیرزمینی تا عمق 2 متر و یک بازوی مکانیکی برای جمع آوری خاک سطح ماه می شود.

اگر همه چیز به خوبی پیش برود، فضاپیمای چانگ ای 5 حدود 2 کیلوگرم سنگ و خاک از ماه جمع آوری می نماید و در یک ظرف فلزی بسته بندی خواهد نمود. پس از انجام عملیات دو روزه روی سطح، موشک صعودگر دوباره آن را به مدار ماه می رساند تا در کنار مدارگرد پهلو بگبرد. سپس نمونه ها را به ماژول منتقل می نماید و از آن جدا خواهد شد.

در نهایت مجموعه مدارگرد و کپسول ورود مجدد، مدار ماه را ترک نموده و به سوی مدار زمین بازمی شود. جایی که مجموعه از هم جدا می شود و کپسول ورود مجدد یک مانور پیچیده را برای بازگشت به یک محل فرود از پیش معین شده در منطقه خودمختار مغولستان در اواسط دسامبر (اواخر آذر) انجام خواهد داد.

در حالی که نمونه به زمین بازمی شود، سطح نشین با استفاده از سه ابزار علمی خود همچنان به آنالیز و اندازه گیری ادامه می دهد. دوربین سراسرنما (پانوراما) وظیفه نقشه برداری از توپوگرافی محل فرود را برعهده دارد. طیف سنج فروسرخ ترکیب فیزیکی سنگ ها و خاک اطراف محل فرود را معین می نماید و ابزار اندازه گیری خاک، ساختار زیرسطحی نقطه حفاری را شناسایی و تجزیه وتحلیل خواهد نمود

طبق اعلام اداره فضایی چین، کل مأموریت حدود 23 روز به طول می انجامد. با توجه به این عملیات بسیار پیچیده، چانگ ای 5 دشوارتر و چالش برانگیزتر از سفرهای قبلی چین به ماه است. پیش از این فضاپیمای چانگ ای 4 نیز پیروز به فرود و انجام آنالیز های علمی در سطح نزدیک ترین همسایه زمین شده بود.

اگر این مأموریت با پیروزیت انتها یابد، این نخستین فعالیت فضایی چین خواهد بود که مواد فرازمینی را بازیابی می نماید و همچنین چین را به سومین کشور در دنیا تبدیل خواهد نمود که پس از ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق نمونه های ماه را به زمین می آورد.

عکس کاور: طرح گرافیکی از فضاپیمای چانگ ای 5 در مدار ماه

Credit: China Lunar Exploration Project

منبع: China Daily, Space

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 7 دی 1399 بروزرسانی: 7 دی 1399 گردآورنده: namit.ir شناسه مطلب: 1275

به "کاوشگر چانگ ای 5 چین با موفقیت وارد مدار ماه شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کاوشگر چانگ ای 5 چین با موفقیت وارد مدار ماه شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید